Karabük Yuvam Emlak Ofis  Hizmerleri - (0370) 413 28 26

KÜLTÜR TURİZM

KARABÜK İLİMİZİN TURİZM VE KÜLTÜR DEĞERLERİ: 
 
KARABÜK TURİZM
 

Karabük’e yolunuz düşerse Karabük’te gezilecek yerleri ve tarihi yerleri sizler için derledik.

Derin kanyonlarıyla, koruma altına alınan tarihi evleriyle, mağara ve ormanlarıyla gezginlerin keşif noktaları arasında yer alır. Karabük.Birçok medeniyetin yerleşim alanı olarak kullandığı Karabük, yeni bir şehir keşfetmek isteyenler için en ideal şehirlerden biridir.

Karadeniz’in en merak edilen yerlerinden biri olan Karabük’te her adımınız sizleri farklı zaman dilimine sürükleyecek.Her ilçesine doğasının ve tarihinin izlerini bırakan Karabük’te gezilecek çok yer görülecek çok tarihi mekanı var. Uzun bir yolculuk sunan Karabük’te nerelere gidilmeli, hangi mekanlar ziyaret edilmeli diye merak ediyorsanız yazımızın devamında bu sorulara cevap vereceğiz. İşte Karabük’te gezilmesini önerdiğimiz yerler ve tarihi mekanlar:

SAFRANBOLU

Karabük ilinin turistik bir ilçesidir.  Karabük il merkezinin  8 km  kuzeyinde bulunmaktadır. Safranbolu ismini, bölgede yetişen ve nadir bir bitki olan safrandan alır. Tarihte Paflagonya olarak adlandırılan bölgede bulunur ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Türkler tarafından kesin olarak alınışı 1196 yılındadır. Osmanlı zamanında 17. yüzyılda İstanbul-Sinop yolu üzerinde olması nedeniyle tarihteki en önemli dönemini yaşamıştır.

SAFRANBOLU EVLERİ 

Türkiye'nin birçok yerinde rastlanan Klasik Osmanlı kent mimarisini yansıtan tarihî Safranbolu evleri ile ünlü olan şehir, bu özelliği sayesinde 17 Aralık 1994 tarihinden beri Türkiye'de Dünya Miras Listesi'nde yer alan 9 kültürel varlıktan biridir ve turistik ilgi çekmektedir. 

 

SAFRANBOLU KENT TARİH MÜZESİ

1904-1906 yılları arasında kale olarak adlandırılan tepeye inşa edilen Hükümet Konağı 19 Ocak 1976 yılına kadar hükümet konağı olarak kullanılmış ve bu tarihte çıkan bir yangın sonucunda kullanılamaz hale gelmiştir. 2000 yılında Kültür Bakanlığı tarafından başlatılan restorasyon çalışmalarına başlanmış ve 2006 yılında tamamlanarak, Kent Tarihi Müzesi olarak hizmete açılmıştır.Kent Tarihi Müzesi, kentin kültürel, tarihsel, sosyal zenginliğini tanıtmak ve gösterebilmek amacıyla Safranbolu ile ilgili her türlü bilgi, belge, eşya, görsel malzeme, ses ve görüntü kayıtlarını bünyesinde bulundurmak, bu verilere dayalı geçici ve sürekli sergiler düzenlemek amacıyla kurulmuş kültür birimidir.

 

SAFRANBOLU ARASTA ÇARŞISI

Safranbolu Arasta sokağında bulunan, Safranbolu yemeniciler çarşısı, bölgenin en tarihi ve gezilecek yerlerinden biri. Biribirine bitişik ahşap dükkanlardan oluşan çarşıda tam 48 dükkan bulunmaktadır.

 

SAAT KULESİ

Safranbolu Saat Kulesi 18. yy da sadrazam İzzet Paşa tarafından yaptırılmış. Safranbolulu olan izzet paşa, III. Selim'in sadrazamlarından biridir. İzzet paşa, sadrazam olduktan sonra şehrin her yerinden görülen bu tepeye önce kule yaptırmış. İçerisindeki saati ise İngiltere den getirtmiştir.

 

SAFRANBOLU HIDIRLIK TEPESİ  

      

            

SAFRANBOLU CİNCİ HANI 

1645 yılında Kazasker Hüseyin Efendi tarafından yaptırılan Cinci Han Kervansarayı, harap haldeyken restore edilerek yenilenmiş durumda. 2 katlı ve 63 odalı olan Cinci Han Kervansarayı günümüzde otel, kafe ve etkinlik merkezi olarak hizmet veriyor. Ayrıca, Türk mutfağının çeşitli lezzetlerini ve yöresel yemekleri de tadabileceğiniz bir mekan. Eski çarşının içinde yer alan kervansarayın en üst katından Safranbolu’yu seyretmek de mümkündür.

 

   

 

CİNCİ HAMAMI 

Vakıflar genel müdürlüğü kayıtlarından alınan bilgiye göre Cinci Hocanın annesi tarafından vakıf edilmiştir. Turizme yönelik hizmet veren hamamda tüm beklentilerinize en güzel şekilde cevap bulursunuz. Hamam kültürünün en güzel şekilde yaşatıldığı Cinci Hamamı erkekler ve bayanlar bölümünden oluşmakta olup her iki bölümün mimarisi aynıdır ve hamam Haçvari hamamlar grubuna girer. Hamamın erkekler ve bayanlar bölümü dışarıdan ve farklı sokaklardan girişleri bulunmaktadır.

 

 KÖPRÜLÜ MEHMET PAŞA CAMİİ

 Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa tarafından yaptırılan camiinin  el yazması bir Kur’an-ı Kerim'den 1661/1662 (Hicrî 1072) yılında ibadete açıldığı anlaşılmaktadır. Caminin ana mekanı kare planlıdır, üstünü tromplarla geçilen bir kubbe örtmektedir. Ayrıca bu kubbenin oturduğu sekizgen kasnak dışardan payandalarla desteklenmiştir. Beş bölümlü beşik tonozlarla örtülü bir son cemaat yeri vardır. Köprülü Mehmet Paşa Camii sütunlara oturan, kemerlerle avluya açılan giriş kısmının sağ tarafından tek şerefeli minaresi yer almaktadır. Camii avlusunda mermer zemine çizgiler yapılarak ortasına prinçten çıkma ile görülmeye değer güneş saati oluşturulmuştur. 

 

KAZDAĞLI CAMİİ

 

Kazdağlı Camii'da Kazdağlı Mehmet Ağa tarafından Safranbolu çarşısının girişinde yapılan camidir.  Caminin ön tarafında üç bölümden oluşan son cemaat yeri bulunur. Girişin sağında bulunan tek şerefeli  tuğladan yapılmıştır.  2004'te mülkiyeti belediyeden Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne geçmiştir ve aynı yıl içinde restore edilmiştir. Önünde Safranbolu eski çarşı girişinde meydan bulunmaktadır.

     

 

 

İZZET MEHMET PAŞA CAMİİ

 

Safranbolu’lu Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından 1796 yılında yaptırılan İzzet Mehmet Paşa Camii, Safranbolu’nun en görkemli ibadethanalerinden biri. Kare planlı caminin tavan süslemeleri çok hoş. Camiye dışardan bakıldığında, caminin gövdesine nazaran minaresi ayrı bir incelikte inşa edilmiş. Cami ve avlusu altından geçen Akçasu deresi üzerine yapılan kemerler üzerine oturmuş. İstanbul’daki Nurosmaniye Camii’nin küçük bir modeli sayılabilecek cami; kütüphane, abdeshane, iki çeşme ve vakıf dükkanları ile küçük bir külliyeyi oluşturan eğimli araziye uyumlu bir şekilde yerleşmiş. Cami tamamen kesme taştan yapılmış. Cami içindeki kalem işleri ve bezemeler ile minber ve mihrab oldukça zengin bir işçilikle ve özenle yapılmış. Mihrabın üzerinde, caminin yaptırıldığı dönemde padişah olan III. Selim’in tuğrası bulunmakta. Eski Çarşı’da, Cinci Hanı’nın güney batı köşesinde, Demirciler Çarşısının hemen yanında bulunmaktadır.

 

TOKATLI KANYONU

Safranbolu, tarihi evlerinin yanısıra kanyonları ile de ünlü bir yer. Safranbolu’da çok sayıda kanyon var. Bu kanyonlardan en dikkat çekeni olan Tokatlı Kanyonu, sincap, at, kaz gibi hayvanlara ve paintball, at binme gibi etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Kanyonun bir ucu Tokatlı Köyünde, diğer ucu ise Eski Çarşı’nın Gümüş Mahallesi’nde.  Yürüyüş parkuru olarak yaklaşık 9 km’lik bir parkur. Acele etmeden ve doğanın keyfini çıkararak yapacağınız bir yürüyüşle 2 saatte kanyonun diğer ucundan çıkabilirsiniz. Kanyonda yürüyüş yaparken etrafınızda koşuşturan sincaplar insana ayrı bir neşe katıyor. Bu doğallığın içinde şehrin karmaşasından bir kaç saatliğine de olsa uzaklaşmak size iyi gelecek. Kanyonda dilerseniz ata binebilir ya da arkadaşlarınızla paintball oynayabilirsiniz. Biraz soluklanmak isterseniz kanyon içindeki ağaçların gölgesine kurulmuş masalarda oturup semaverde demlenmiş bir yorgunluk ya da keyif çayı içebilirsiniz. Dilerseniz mangal yapma imkanınız da var. Mangal sonrası hamakta uzanabilirsiniz.

       

 

DÜZCE KANYONU SAFRANBOLU
Safranbolu'ya 13 km uzaklıktaki Düzce Köyü'nün biri girişinde, diğeri Kozcağız Mahallesindeki kanyonlar foto safari ve yaban hayatı koruma alanı olarak düzenlenmiş, bakir bir turizm seçeneğidir.

 

 

KRİSTAL TERAS

Sadece tarihi evleri ile adını duyuran ve Unesco tarafından miras listesine giren Safranbolu, artık Kristal Terası ile de yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekmekte. 80 metre yüksekte inşa edilen cam teras, 75 ton ağırlığı kaldırabilecek güce sahip olsa da şu an için 30 kişilik gruplar halinde hizmet veriyor.

 

İNCEKAYA 

Eski adı Gayza köyüdür. incekaya su kemeri bu köyümüzdedir. Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılan eser, ilçe merkezine 7,5 km uzaklıktadır. İncekaya Köyü’ndeki su kemeri 116 metre uzunluğunda, 6 kemerli görkemli bir yapıdır. Su kaynağından ilçeye su getirilmesine yarayan kemer 110–220 cm genişliktedir. Tokatlı kanyonu üzerine yapılmıştır. Restore edilen İncekaya Su Kemeri’nin üzerinden  yaya olarak kanyonun diğer tarafına geçmek mümkündür.

 

 

SAFRANBOLU YÖRÜK KÖYÜ

Yörükköyü 1565 yılında iskan edilen Kayı'ların Karakeçili aşiretine bağlı Geçenbeyler cemaati tarafından kurulmuştur. Asıl adı Yörükanı taraklı kazasıdır. Kayıtlarda "devlethanı be kazaı yörükanı taraklı borlu" olarak yer almakta. 1870 yılına kadar ilçe statüsünde olup, onbeş köy bağlıdır. Anadoluda Yörük aşiretleri için oluşturulmuş onyedi yerleşim biriminden biridir. Başlangıçta merkezi kütahya olan anadolu beylerbeyliğine bağlıyken, zamanla Kastamonu, Bolu gibi vilayetlere bağlanmıştır. Bugün koruma altına alınmış olup, önemli bir turim merkezidir. 

 

 

BULAK MENCİLİS MAĞARASI

Bulak Mencilis Mağarası, herbir santimetresi binlerce yılda oluşan sarkıtlarıyla hayranlık uyandırıyor. Bulak Mencilis Mağarası Türkiye’nin keşfedilen en uzun mağaralarından birisi. Toplam uzunluğu 6 km’den fazla olan mağaranın şimdiye kadar ışıklandırılan ve ziyarete açılan kısmı yaklaşık 400 metre uzunluğunda. 3 katlı olan Bulak Mencilis Mağarasının alt katında yeraltı nehri ve 15 metrelik şelale ile bir kaç göl var. Fakat bunları görmek için üniversiteler ve araştırmacılar özel izin ve ekipmanlarla mağaranın daha iç kısımlarına gidebiliyor. 

      

 

ESKİPAZAR HADRİANAPOLİS

Eskipazar’da yaşayan ilk halkın Proto-Hititler olduğu kabul edilmektedir. Küçük Asya (Asianic) kavimlerinden olan Proto-Hititler aynı zamanda Turani (Ortaasyalı) dirler. M.Ö. 5000’den itibaren Anadolu’ya gelerek Hisarlar eteğinde şehir krallıkları kurarak ilk siyasi hayatı Anadolu’da başlatmışlardır. Eskipazar’ın antik devirde adı, Hadrianapolis olarak geçmektedir. Şimdiki Eskipazar’a 5 km. uzaklıktaki Budaklar Köyü Hacamatlar Mahallesinin bulunduğu yerde, Hadrianapolis Antik Kentinin kalıntıları vardır. Bunların içinde mahzenler, saray merdiveni kalıntıları ve hamam harabeleri mevcuttur. Sığınak ve su kanalları kalıntılarına halen rastlanılmaktadır. M.Ö. 63 yılında buraya Romalılar hakim olmuştur.  Hadrianapolis- Paflagonyalılar ve Romalılar devrinde önemli merkezlerden biridir. 
 

         

 

ESKİPAZAR ASAR KALESİ:

Eskipazar İlçe merkezinin kuzeydoğusunda bulunan Semail köyündedir. Doğal bir kale olup, yakınında bulunduğu dere seviyesinden 300 metre yüksekliktedir. İnsan eliyle yapılmış tünellerin yer aldığı kale başka bir özellik taşımaktadır. 

 

ESKİPAZAR KAYA MEZARLARI

Eskipazar ilçe merkezinin batısında bulunan Hadrianapolis (Viranşehir) harabeleri içinde ve çevresinde yer alır. İki sıradan oluşan Delik Kaya Mezarlarının boyutları 2x2x1 m. Ebadında olup aralarında birer ölü sediri bulunur. Tavanları kubbemsidir. Düzenli yapılmış olan Hisariçi Kaya Mezarları’nda ise tavan düzenli, oda tonozlu ve 2 m. yüksekliktedir. Roma Devri’ne ait olduğu, bulunan kitabelerden anlaşılmaktadır. 

 

YENİCE ORMANLARI

Türkiye'nin güzelliklerinden olan Yenice Ormanları, Karabük il sınırları içerisindedir. Her mevsim gidilebilecek bir yer olan Yenice Ormanları için belediye tarafından çalışmalar yapılmıştır. 5 kamplı, 15 yürüyüş ve 7 bisiklet rotası mevcuttur. İçinde hayvan ve bitki türleri oldukça fazladır. Yürüyüşünüz sırasında ceylanların ve geyiklerin ayak izleriyle karşılaşabilirsiniz.Özellikle sonbahar mevsiminde orman renk renk bir örtü çeker üzerine. Siz ormanın en tepesine çıkarak bu muhteşem manzaraya şahit olabilirsiniz. İçindeki şelalelerle ve güllerle daha bir zengin görünür. Orman büyüktür ama bu sizi korkutmasın. Ormanın içinde kaybolmanızı önleyecek yön levhaları bulunmaktadır. Kesinlikle görülmeye değer yerlerden olan Yenice Ormanları'nı gezi planınıza ekleyerek yeşillikler içinde keyifli zaman geçirebilirsiniz.

 

YENİCE ŞEKER KANYONU

Şeker Kanyonu Karabük Yenice sınırları içerisinde bulunuyor. Toplam uzunluğu 6,5 km olan Şeker Kanyonu, doğaseverlerin sıklıkla kucaklaştığı yerlerden biri. Kanyonun ilk 2 km'sine araçla ulaşılabiliyor, geriye kalan son 4,5 km'sinde yürümeniz gerekiyor. Kanyonun yüksekliği 100 metreden başlıyor ve 250 metreye kadar yükseliyor. Bu nedenle Şeker Kanyonu'nun kaya tırmanışları için de fazlasıyla uygun bir yer olduğunu söyleyebiliriz. Kanyonun girişindeki asma geçit oldukça heyecan verici. Eğer yolunuz Karabük'e düşerse, bir doğa harikası olan Şeker Kanyonu'nu da mutlaka görün. 

 

 

OVACIK KAYA MEZARLARI:

Tarihi Yerler:

Gerdek Boğazı kaya mezarları Soğanlı Çayı vadisinde bulunan Pürçükören Köyü Karakoyunlu Mahallesindedir. Mezarların ilk tespiti B.Leonhard tarafından yapılmıştır. Mezarların 7. yüzyıla ve daha eskilere dayandığı tahmin edilmektedir. Mezarın genel görünümü üçgen alınlıklar içice dikdörtgenler kullanılmış ve ağaç mimarisi taklit edilmiştir. Sütun başlıkları hurma yaprağı ile süslü olup doğu mimarisinin etkisi görülür.  Karain Kaya Mezarı, Pürçükören Köyü Karakoyunlu Mahallesinin güneybatısında kayalara oyulmuş dört odadan meydana gelmiştir. Kayadibi Mağarası, Karakoyunlu Mahallesinin doğu kısmında kaya içine oyularak yapılmıştır. At nalı biçiminde girişi olan mezar odasında arslan başları bulunmuştur.

 

   

 

EFLANİ GÖLETLERİ

Bostancı (Ortakçı) Göleti

Ortakçı Göletinin yörede ki diğer isimleri Bostancı Göleti ve Yarış Göletidir. Yayla Deresinden beslenen bu göletimiz,  sulama amacıyla yapılmıştır. 1976 yılında yapımına başlanmış 1982 yılında yapımı sona ermiştir. 1150 m genişliğinde 25-30 m derinliğindedir. Merkezin güney doğusunda Eflani- Pınarbaşı ( Daday) yolu üzerinde yer alır. Asfaltın sağ tarafında olup asfalta 200 m. Eflani’ye ise 3 km.civarında uzaklıktadır. İki ormanın arasına kurulmuş olup doğal manzarası çok güzeldir. Gölet Eflani Kent Ormanı sınırları içerisindedir. Restoran, tuvalet, piknik masaları ve kamp alanları mevcuttur. En çok ilgi gören göletimizdir.

 

 

Esencik Göleti

Esencik Göletinin diğer isimleri Gülabi Köyü Göleti ve Kadıköy Göletidir. Esencik köyünün eski ismi Kılvar olduğu için Kılvar göleti de denmektedir. Mahşerli Boğazdan beslenen bu göletimiz sulama amacıyla yapılmıştır. Yapımına 1976 yılında başlanmış 1982 yılında bitirilmiştir. İlçemizin kuzey doğusunda Pınarbaşı – Azdavay yolu üzerinde yer alır. Merkeze uzaklığı 11 km. civarındadır. 2500 m genişliğinde 40-50 m derinliğindedir. Esencik köyü içerisinden sola dönüldüğünde asfalttan 200 m. civarında içeride yer alır. Pınarözü köyü sağ yol ayrımından gidildiğinde uzaklık 6-7 km civarındadır. Bu yol stabilize olup bakım yapılmıştır. Gölette tuvalet ve piknik masaları mevcuttur.

 

Eflani, Bostancılar Göleti

Bostancılar Göleti Bostancılar Göleti, Eflani İlçe merkezine en yakın gölettir. Hemen hemen yürüme mesafesindedir. İlçemizin Kuzey batısında Ovaçalış-Soğucak Yolu üzerinde yer alır. Eflani Merkeze uzaklığı 2-3 km. civarındadır....